Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ajanvaraus

Varaa aikasi vastaanotolle!

Anatomian opetus

Täältä löydät tiedot tulevista kursseista!

 


Artikkelit

Lue kirjoituksia terveydestä!

 

 

Osteopatia

Osteopatia on käsillä tehtävä kehonhoito, joka perustuu anatomian osaamiseen ja kehon fysiologisten toimintojen ymmärtämiseen. Osteopaatti hoitaa lihaksia, sidekudoksia, niveliä ja selkärankaa, hermoja sekä nestekiertoa. Hoidon tavoitteena on luoda terve ja kivuton tasapaino kehoon. Käsin tehtävät tekniikat ovat hellävaraisia ja asiakkaan kehoa kunnioittavia. 

Yksinkertaistettuna osteopaatti etsii liikkumattomat kohdat kehosta ja pyrkii saamaan ne liikkumaan tasapainoisesti suhteessa muuhun kehoon.

Osteopatialla voidaan hoitaa monenlaisia kehon kiputiloja, kuten alaselkäkipu, niska- hartiaoireet, päänsärky sekä raajojen oireet. Kroonisissa vaivoissa, kuten esimerkiksi onnettomuuden jälkeisessä tilassa, kehoa voidaan auttaa sopeutumaan uuteen tilanteeseen monin tavoin. Osteopatialla voidaan helpottaa asiakkaan yleistä olotilaa poistamalla onnettomuuden aiheuttamista vaurioista johtuvaa jännitystä. 

 

Tyypillisiä osteopatialla hoidettavia tuki- ja liikuntaelinvaivoja

 • lihaskipu ja -jännitys, sekä lihasepätasapainosta johtuvat ongelmat
 • Iskiaskipu, rannekanavaoireyhtymä ja muut hermopinteet
 • leikkausarpien hoito, arpikudoksen mobilisointi
 • tennis-/golf-kyynärpää ja muut rasitusvammat
 • niska-, hartia- ja olkapääongelmat
 • päänsärky ja purentavaivat
 • lonkkakivut ja lonkan bursiitti
 • alaselkä- ja lantiokivut sekä liikerajoitukset
 • polvikivut ja penikkatauti
 • jalkaterän kivut ja kantaluupiikki
 • trauman ja onnettomuuksien jälkeinen kuntoutus
 • ryhtiperäiset ongelmat, kuten eteentyöntyneen pään tai notkoselän aiheuttamat oireet

 Mitä osteopaatin vastaanotolla tapahtuu?

Vastaanottotilanne alkaa haastattelulla. Asiakas kertoo oireistaan, minkä jälkeen osteopaatti kysyy tarkentavia kysymyksiä saadakseen tarkasti selville asiakkaan tilanteen ja vaivan luonteen. Tyypillisesti osteopaatin on tarpeellista tietää vaivan alkamisajankohta ja kehittyminen, mahdolliset säteilyoireet sekä vaivaa helpottavat tai pahentavat tekijät. Osteopaatti ottaa huomioon vaivan lisäksi olosuhteet, joissa vaiva on syntynyt. Vaiva on voinut aikanaan syntyä onnettomuuden tai leikkauksen seurauksena. Nykyiseen kivun kokemukseen taas vaikuttavat mahdollisesti yleinen terveydentila sekä stressitekijät. Haastattelu on tärkeä osa hoitoa, ja se jatkuu usein keskusteluna hoidon aikana ja sen jälkeen. Näin asiakas tulee tietoiseksi oireiden alkuperästä ja vaivaan vaikuttavista tekijöistä. Tietoisuus antaa hänelle valmiuksia ymmärtää itseään sekä terveyttään ja hoitaa itseään kohti optimaalista terveyttä.

Varsinaista hoitoa edeltää kattava tutkimus, jossa tarkastetaan koko kehon tasapaino silmämääräisesti ja käsin tunnustelemalla. Osteopaatti kiinnittää erityistä huomiota ryhtiin, lantion ja selkärangan muotoon ja liikkuvuuteen sekä oirekohtaan mahdollisesti vaikuttaviin kudoksiin. Hoidon aikana osteopaatti kertoo oireenkuvan asiakkaalle mahdollisimman tarkasti. Näin tietoisuus oireen luonteesta kasvaa. Tutkimuksessa otetaan huomioon myös mahdolliset vasta-aiheet ja vakavat oireet. Mikäli tällaisia ilmenee, osteopaatti ohjaa asiakkaan lääkärintutkimuksiin.

Osteopaatilla voit oppia lisää itsestäsi!

Varaa aika osteopaatille

Syy ei aina ole siellä missä kipu tuntuu

Esimerkiksi alaselkäkipu voi johtua lantion liikerajoituksesta. Jos lantion oikea puoli on jäykempi kuin vasen, kipu voidaan tuntea vasemmalla, koska lantion vasen puoli joutuu kompensoimaan ja venyttymään. Samoin hartiavaivat usein johtuvat rintakehän etuosan jäykkyydestä, jolloin hartialihakset ovat jatkuvassa venytystilassa ja lihakset alkavat kipuilla. Tällöin oirekohtaa eli hartioita hoitamalla saadaan aikaiseksi vain väliaikainen helpotus kun taas vastapuolella olevaa mahdollisesti oireetonta kudosta hoitamalla saadaan palautettua kehon tasapaino niin, että oireilu loppuu. 

Esimerkkeinä samasta ilmiöstä voitaisiin pitää myös hermo- tai lihassäteilyoireita, jotka voivat matkustaa pitkänkin matkan päähän oireen aiheuttavasta kohdasta.

Tule tarkastamaan kehosi tasapaino!